2010-10-17 11:07 | 0 kommentarer

Tja!

Idag har jag och Lattja varit ute i skogen. Tänkte jag skulle försöka ta mig en kalv så jag åkte dit där jag vet att det kan finnas älg.

Jag släppte henne och hon gör sina små turer. Hon söker inte särskilt stort, utan gör korta små turer. Men om hon känner älg så brukar hon sticka. Så vi knatar på en bit, går som i en fyrkant. När vi gått i ca 30min, så sticker hon iväg ner mot vägen. Efter kanske 5min så kommer de första skallen. Jag har gpsen på henne så jag har full koll på vart hon är någonstans, hon fick tag på älgen 300m bort från där jag stod just då. Jag kollar vinden och bestämmer mig för att knata bort direkt. Eftersom hon inte brukar vilja skälla så länge ibland på älg så brukar jag skynda mig fram så gott jag kan.

Jag går runt och har hela tiden koll på var Lattja är på gpsen, för att se om det flyttar sig eller inte. Älgen står i en tät ungskog, så jag går där det är gammalskog och mer öppet. Lattja skäller på med lite uppehåll, men ändå med tättskall emellanåt.

Jag går i tankar om att det kanske är grävling. då det verkar stå ganska stött. Men när jag har kommit på en höjd och är mellan 50-60m ifrån älgen, då hör jag hur det knakar och brakar när den går iväg + att jag ser ett träd som rör sig. Ingen grävling tänker jag och spänningen stiger

Det förfkyttar sig nu 100m bort, men sen så vänder de och kommer tillbaka mot mig. Nedanför där jag står går det som en lite ravin, eller stort dike mellan två höjder. Jag hör hur det brakar och knakar när de kommer närmre och ser hur träden vajar. Sen ser jag älgen kommer springandes i diket/ravinen. Den far iväg ur sikte och Lattja kommer till mig glad i hågen. Och jag berömmer henne och säger åt henne att fortsätta. Så hon springer tillbaka mot diket/ravinen och börjar skälla. Hmm tänker jag då jag såg älgen springa iväg och trodde den hade stuckit all världens väg! Men fram ur diket/ravinen kommer älgen! Samma väg som den sprand ur. Den står kanske 50m ifrån mig. Men sen lär den ha fått vind av mig och såg mig, för då bar det iväg med en jävla fart!

Jag ser hur den springer där det är öppet och följer den med kikarsiktet för att se vad det var för älg. Tror att det var en liten kviga, kan även ha varit en ensam kalv, men tror mer på kviga. Jag hoppades nog mer på att det var en ensam kalv

Jag ser på gpsen att det bär iväg i en båge och sen ner mot vägen och ån. Där jag står på höjden så ser jag hur älgen kastar sig över ån i ett väldigt kliv. Lattja var inte sen efter. Se springer de längs å kanten på andra sidan innan de far över ån en gång till. Nu när de springer på rätt sida så fortsätter de längs kanten och så far älgen över ån igen, men den här gången stannar Lattja kvar och följer inte med över ån. Så då kommer hon tillbaka i till mig.

Det var kul att få se en älg, har ju inte fått se en levande älg på hela veckan (på våra marker, såg ju älvdalsskogen). Så det var skoj   Och extra kul att Lattja ville jaga! Nu ligger hon ute och har fått ett älgben av pappa, som hon ligger och smaskar på - min duktiga tjej!

Hoppas att ni har haft en bra jaktvecka med mycket älg! Nu laddar jag och Lattja för nästa gång det blir jakt! Få se när det blir bara...

På återseende! Hejsvejs!


2010-10-15 20:03 | 0 kommentarer

Hej!
Här kommer första inlägget som skrivs.

Jag tänkte berätta om älgjaktsveckan som varit.
Vi har jagat med både Mimmi och Lattja denna vecka, de har fått turas om att gå varsitt drev.

Måndag:
Då började vi med Lattja. Hon fick tag på älg ganska sanbbt men som for ur drevet, hon var tillbaka ganska snabbt.
Andra drevet var det Mimmis tur, hon for också ur drevet efter ett tag, men utan älg. Hon var borta någon timme, så något lär hon ha varit efter.
Vi fick denna dag 3 älgar, 1 oxe och 2 kor.

Tisdag:
Även detta drev började vi med Lattja. Men ingenting denna dag för hennes del.
Andra drevet så var det Mimmis tur. Hon sökte på bra och efter någon timme så far hon ur drevet utan älg. Och vi följer henne på gps:en. Men när hon är 1.5km bort så tappar vi kontaken med henne. Men en i laget har lagt in henne på sin GPS så han har koll på henne när hon far på våra marker brevid drevet. Och efter en stund så kommer hon tillbaka in i drevet med en oxe, ko och kalv. Oxen skjuts direkt av en passkytt, Mimmi far iväg med kalven och en annan hund far iväg med kon. Kalven far ur drevet och in på älvdalsskogen innan den far över ån. Då måste hon få tag på några andra älgar för vi ser hur hon far över vägen innan vi tappar kontakten.
Så när drevet är slut så hämtar vi bilen och åker dit vi hade kontakt med henne senast. Och då får vi kontakt med henne. Hon står då ca 100m från Sälenvägen, den som går mellan Älvdalen och Sälen. Så vi åker dit, och mycket riktigt så står hon där och skäller. Pappa går då fram till dom och ska försöka stöta iväg älgarna. Han ser då att det är ko med kalv, men de far bara iväg 300m innan det står igen. Så efter att hon har skällt 4h, så får vi tag på dom som jagar där. Så de går dit och skjuter ner kalven. Så då blev Mimmi glad
Denna dag fick vi 2 älgar, 2 oxar,

Onsdag: 
Jagar vi med Lattja hela dagen.
Första drevet bandade vi. Andra drevet släppte vi henne och efter att vi gått mer än halvvägs så får hon tag på älg. Det far ur drevet utan att något djur hinner skjutas. Men hon jagade iaf.
Vi fick denna dag 4 älgar, 2 kor, 1 kalv och 1 oxe.

Torsdag:
Var det Mimmis tur att jaga hela dan.
Första drevet så hinner vi gå nästan halva drevet innan hon får tag i älg, som går i backen i passlinjan. En ko.
Andra drevet så får hon även då tag på en älg, som far ur passlinjan där kon sköts, nästan på samma plats som där kon låg. Men det gick alldeles för fort så de hann inte skjuta, det var en fin oxe så det var kul att den vart kvar.
Denna dag vart det 6 älgar, 3 kor, 2 kalvar och 1 oxe.

Fredag:
Jag (Theres) och Per har gått tillsammans hela veckan, men idag gick vi på olika håll. Så då gick Per med Svea i band och jag gick med Lattja.
Första drevet så får Lattja tag på älg, det går i gångstånd i drevet. Efter 5min så kommer det en annan hund. Så då är det två hundar efter älgarna. 10-15min så sköt det en kalv för hundarna. Så det var första älgen för Lattja som fällts denna vecka. Så det var kul!
Andra drevet så vid en ungskog så gör vi en paus. Då börjar en hund skälla inte så långt framför oss, så då sticker Lattja åt det hållet. Efter någon minut så smäller det, en kalv i backen. Jag tänker direkt, då är nog Lattja där snart. Men jag kikar på gps:en och det bär av längre bort än vad jag tyckte var skottet var. Och mycket riktigt, snart kommer skallen från Lattja. Jag ser att Lattja far iväg mot passlinjan. Efter en stund smäller det nog en 5-6 skott. Och sen rapporteras det att det skjutits 2 oxar. Jag ser på gpsen att Lattja nu har stannat och en av skyttarna rapporterar att Lattja finns vid den älgen han skjutit. En oxe som sagt. Så det var 2a älgen på en dag   Då var matte mycket glad och stolt! Efterår visar det tydligen att Lattja måste ha jagat båda oxarna, då de sköts nästan precis brevid varandra och samtidigt.
Sista dagen vart det 5 älgar, 3 oxar och 2 kalvar.

Sammanlagt vart det alltså 20 älgar. 8 oxar, 7 kor och 5 kalvar. Så det blev några stycken. Men det hade kunnats sparats någon ko, men alla kan inte släppa älgar...

Så veckan har gått bra, hundarna har gjort väldigt bra ifrån sig! Riktigt duktiga.
Nu är det bara att fortsätta jaga

Forsatt skit jakt på er!

«oktober 2010»
måntisonstorfrelörsön
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkiv
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    Juli