2010-11-19 14:33 | 0 kommentarer

Hej!

Det var ett tag sen jag skrev här nu. Men det har inte riktigt hunnits med, men vi har jagat på och både Mimmi och Lattja har jagat älg men det är inga som vill stå.

Jag är nu mera på praktik hos en Viltmästera utanför Bålsta, mot Enköping. Och jag har ju under en tid lagt viltspår till Lattja (utan blod) och med vildsvinsklöv och även med vildsvinsskinn. Men jag har inte kört nå praktiskt med henne på vildsvin. Så nu på praktiken så var vi iväg och jagade i Onsdags, då skulle vi jaga gris. Och jag hade väl inga större förhoppningar på Lattja. Vi gick en bit innan jag släppte henne, och hon stack iväg direkt. Jag gick tillsammans med min praktikvärd och helt plötsligt så kommer det en gris, han skjuter två skott och den gör en kullerbytta men är snabbt upp igen. Och springer förbi oss på 20m men med en hund väldigt nära. Men den skjuts lite längre bort. Jag fick stå kvar där på pass, för det var mer gris på gång. Lattja är fortfarande borta, men ser att hon börjar komma närmare. Och sen dyker hon upp, men bara så jag jag får se henne lite snabbt, säga hej till henne. Hon kikar på mig och viftar på rumpan sen höjer hon nosen och sticker tillbaka samma väg som hon kom.
Det står inte på förän hon börjar skälla. Min första tanke var att hon skällde på den döda grisen, för det lät som att hon var där i närheten. Men så kommer det en till hund dit och skäller, hon skäller kanske 3-4min innan det går loss och då visar det sig att det är en liten flock på 6 små rödgrisar som hon skällt på. Lattja far iväg med en liten gris och den andra hunden far iväg med dom andra 5. Sen är Lattja och en annan hund med och biter ihjäl den lilla grisen. Det sista var inte så bra, men det var kul att hon ville skälla gris! Ni kan ju gissa vem som var jättestolt över sin hund sen!

Sen så fick även jag chansen att skjuta en liten rödgris, en av de 5 smågrisarna som for ut första drevet. Jag sköt den i det sista drevet, då vi hundförare jagade själva. Det var min första gris, men förhoppningsvis inte den sista. Det var riktigt rolig jakt, och det är ju stor skillnad från våra jakter hemma. Jag fick under den dagen se 10 grisar, 2 kronhjortar, 2 rådjur, 1 fin skovel dovhjort och några fasaner. Så det var kul!   Lattja jagade även de två kronhjortarna och sen skrämde upp fasanerna.

Torsdag var det dags för godsjakt, så Lattja fick vara med ett drev. Och hon var jätteivrig medans vi satt och väntade tills alla var klara. Det är ju mycket vilt i de flesta såterna, och Lattja jagar ju allt. När jag väl släpper henne så sticker hon iväg som skjuten ur en kanon och så ser jag inte henne förän drevet är slut och jag och en kille åker och hämtar henne. För då har hon + 3 hundar farit efter en riktigt stor och fin kronhjort, en 12 taggare tror jag det var. Men två av hundarna följde inte med så länge, utan det var Lattja och en till hund som följde med den längst. Och hon hade gångstånd och ståndskall på den, då jag såg på pejlen att hon skällde men att det inte flyttade sig så mycket. Så det var kul!
På lördag är det jakt igen, så då hoppas jag att hon kan få tag på lite mer vilt och att det kan bli skjutet för henne. Men det märks att hon tycker det är kul!

Här kommer en bild på min "stora" gris. Det var såna här som Lattja hade ståndskall på.
vildsvin

Jag återkommer hur det går på nästkommande jakter, om det är så att Lattja jagar bra

Ha det bra så länge!
/Theres

«november 2010»
måntisonstorfrelörsön
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Arkiv
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
  •    December
  •    November
  •    Oktober
  •    Juli