2011-12-19 17:56 | 3 kommentarer

Ja i helgen var jag i Nyköping och jagade, jag och Lattja.

Jag åkte ner på fredag kväll och sen var det jakt lördag och söndag.

Lördagens jakt var indelade i två stora drev, Lattja fick vara med i båda. I första drevet så jagade Lattja två kronhjortar, men inget mer.
I andra drevet så började det hända saker. Vi hundförare fick skjuta vildsvin, men inget annat i dreven. Jag gick tillsammans med Bosse, han som fixade så jag fick komma ner och jaga.
Efter att vi gått ett tag så drog hundarna iväg en bit och sprang runt. Lattja kom tillbaka efter en stund, men drog förbi oss en bit ifrån med nosen i backen. Hon sprang så fram och tillbaka ett tag och vi började ana att det var något på gång! hon drog iväg igen i samma spår som hon sprungit i förut, sen vände hon och var på väg tillbaka. Så då tänkte jag att det var väl inget ändå. Men när hon var ca 150m ifrån oss så började hon skälla! Då steg pulsen att säga! Vad var det hon skällde på?? Men jag behövde inte fundera länge, för efter bara en kort stund så ser vi hur det kommer en gris ca 110m bort med Lattja efter sig. Och hon gör ett riktigt bra jobb! När grisen går så springer hon ifatt den och biter den i rumpan så den stannar. När den stannade så höll hon sig ca 5m ifrån grisen och skällde. När den sen började gå så sprang hon och bet den i rumpan igen. 
Jag tänke röra mig närmre, men helt plötsligt så var grisen bara 50m ifrån mig, den stod och kikade på oss. Då sköt jag ett skott på den. Men den sprang iväg. Bosse sa: "-Det var en boom va?"
Och det trodde jag. För den tecknade inget i skottet. Lattja var snabbt efter den. Och vi börjar gå efter. Då säger Bosse: -"Den ligger där!" 
Jag fick lov att fråga han igen vad han sa, "den ligger där, den är död". Känslan då var obeskrivlig! När grisen ligger där stendöd och det står en glad jämthund och sliter i den! Det var även ett perfekt skott! Första grisen skjuten för henne så det var extra kul! Det var en gris på 25-30kg. Hon skällde på den någon minut innan den dog och den hade sprungit knappt 100m och dött när den hoppade över ett dike. Halva grisen låg i diket och andra halvan låg i slänten. Lattja stod och bet i grisen som en galning. Hon släpade tom upp grisen ur diket samtidigt som hon skällde   Helt galen! Nej det var grymt kul! Jag levde på det hela helgen! Jag sköt även jaktens enda vilt, så jag vart utsedd till jaktkung eller drottning blir det ju 

Söndagens jakt fick vi inte skjuta själva. Lattja jagade ko och kalv i första drevet och sen ko och en liten liten oxe i andra. Den lilla oxen sköt dom för henne och en till hund. Sen följde hon efter kon och var borta i nästan 2 timmar. Jag har fått se alla djur som Lattja jagat/skällt på fick även se två mufflon som sprang förbi oss. Så det har varit en väldigt rolig helg!
På hemresan så svängde jag förbi Culas uppfödare så fick hon träna två pass skydd och sen fikade vi lite innan jag åkte vidare.

Så nu längtar vi tills nästa gång vi ska åka ner och jaga! 

Lattja med vildsvin
Lattja med sin första gris! Nästa gpng blir det en större gris 

//T


2011-12-11 18:40 | 1 kommentarer

Idag har jag och Lattja varit ut till skogs, kan säga att Lattja var mer än taggad att få springa! Jag släppte henne och hon sökte på bra. 

Vi gick upp på en höjd och helt plötsligt så vänder vinden och den blir "fel" om man tänker på hur jag skulle gå. Men Lattja drar iväg och efter nästan en halv timme hörs hennes stämma nästan en kilometer bort. Jag hör henne bara ibland. Så jag börjar röra mig bort dit hon skäller sakta men säkert. 
Jag närmar mig, och älgarna står i en ungskog. Jag försöker smyga mig inpå för att försöka se vad hon skäller på och ev ta en bild. Men det gick inte att komma nära, snön knastrade så. Älgarna höll sig på behörigt avstånd hela tiden. De flyttade sig inte särskilt mycket. Tillslut lyckades jag få en skymt av en av älgarna, för på spåren att döma så var det minst två älgar hon skällde på, troligen ko med kalv. Efter att ha skällt 3 timmar så började skymma så då gick jag till bilen och strax efteråt kom hon till mig. Tycker 3 timmar är lagom 

Jag var nöjd med hennes insats, hon gjorde ett bra jobb 

//T


2011-12-02 20:00 | 2 kommentarer

Ja jakten i Stockholm, eller jag rättare sagt Bålsta, gick inte riktigt som vi hoppats. Fanns tyvärr inte mycket gris på markerna. Men Lattja hittade en älg i sista drevet som hon hade ståndskall och gångstånd på i ca 30 min innan hon släppte. Det var på den här jakten som hon vart påkörd förra året, så när älgen passerade den vägen där hon vart påkörd så kom hon tillbaka till mig. Det var bra tyckte jag, eftersom markerna där nere inte är så stora.

Nu laddar vi inför nästa gång vi ska ner, vilket blir i januari. Det är synd att det är så långt dit, annars hade jag åkt dit mycket oftare! För både jag och Lattja gillar de där jakterna, hon var helt taggad när vi kom dit.

//T

«december 2011»
måntisonstorfrelörsön
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Arkiv
2016
2015
2014
2013
2012
2011
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    April
 •    Mars
 •    Januari
 • 2010