2012-02-07 18:19 | 0 kommentarer

Har bestämt mig för att strunta i vad folk tycker ang om jag tar en kull eller inte. Mitt beslut. Och det är en bra tik! Vi får se vad det blir. Är det meningen att det ska bli en kull så är det, annars så blir det helt enkelt ingen och då får jag se mig om efter en annan valp 

Det blir som det blir. Allt blir som det är menat på ett eller annat sätt. Det kommer bli bra i slutändan hur det än blir.

Jag ska pröva ta en kull på Lattja, det visar sig som sagt hur det går och vill sig. Referenser finns på henne och jag tror det kan bli bra valpar efter henne, men det visar sig först efteråt när det är gjort. 

Jag har även blivit tillfrågad att sitta med i Dalarnas Älghundsklubbs styrelse, så det tackade jag Ja till. Ska bli spännande att se vad det kan leda till!

Nu ska jag gå.

//T


2012-02-04 10:01 | 0 kommentarer

Ja jag tänkte att jag skulle skriva om mina tankar när jag väljer att avla på min tik. Eftersom hon inte är SEJ(LÖ)CH och inte blivit meriterad förän nu.

Lattja är en väldigt trevlig och mentalt stabil tik som älskar att springa och jaga, hon gillar fart och fläkt! Hon är av den lättare modellen så hon tar sig fram väldigt bra i skogen. Hon jagar allt som rör sig och det är en tik som alltid är med hem efter jaktenslut! Bara den här säsongen är det skjutet 7 älgar, 5 grävlingar, 2 vildsvin och 1 räv för henne. Jag använder henne som eftersökshund på räv, hon har hjälpt mig att avliva en påkörd hare (vilket inte är så svårt egentligen). Hon funkar som träskällare, stötande hund på rådjur och hjort och ställande hund på älg, vildsvin och grävling. Hon jagar även räv och hare men tyvärr utan skall, hade ju varit roligt om hon drivit, men det är ju ingen drivande hund.   Hon har mycket jaktlust, men inte så mycket självförtroende på både gott och ont. Jag tycker bara det är bra att hon inte är en riktig jaktidiot som skäller älg i ett dygn! Det längst hon skällt själv är 3 timmar, det räcker. Hon verkar även vara duktig på att anpassa sitt "jaktsätt" efter vilken mark vi är på. Då vi varit på godsjakterna har hon inte hållt i viltet så länge. Men på septemberjakten och jakten här i Venjan, då har hon väldigt långt förföljande på älg. Det är väldigt bra tycker jag 

Men största anledningen är att jag vill ha en valp efter henne. Jag vill ha en ny jakthund och en valp efter henne är det som jag vill ha. Hon fick tyvärr inte rätt förutsättningar när hon var liten, hade hon hamnat hos någon mer jakthundskunnig så hade hon varit jaktchampion för länge sen! Fast det är ju inget som man vet helt säkert, men det är min tanke. 

Hon har jagat bra sen hon var liten, första älgen sköt jag för henne när hon var 2½ år, men det har varit nära när hon var 1½ också. Sen har hon jagat bra, till och från. 

Jag hade hoppats på att få henne till jaktchampion den här säsongen, men i och med att hon skadade sig på älgjaktsveckan och det inte har velat läka ordentligt. Så blev det inte så. Jag har två jaktprov kvar att gå, men de sparar jag till hösten.

Jag har refernser på tiken, det är flera som sagt att de tycker att jag ska ta en kull på henne och då har jag lyssnat på dom. + att jag har funderat på det förr. Och nu när hon är jaktmeriterad så går det!

Hon är även friröntgad (HD A ED UA) fram och bak. Ögonlyst UA. Kullvärde är 4/9 men tyvärr är det då en valp som är död. Det är en tik till som funkar, men de vill inte gå något jaktprov då hon är kastrerad. HD statusen i kullen är riktigt bra 7/9 HD A och 2/9 ED UA. 

Fördelarna är många, tycker jag. Alla håller säkert inte med mig, men det är så här jag tycker.

Bara några tankar för er som undrar, och för min egen del att skriva ner 

Annars så är det lugnt just nu! Jaktsäsongen är slut och sista månaden har det varit antingen för kallt eller för mycket snö, så det har inte gått att jaga som jag velat. Men det är bara att ta nya tag till hösten igen! 

Ha det bra i kylan!
//T 

«februari 2012»
måntisonstorfrelörsön
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
272829

Arkiv
2016
2015
2014
2013
2012
 •    November
 •    Oktober
 •    Augusti
 •    Juni
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011
  2010