2012-11-20 20:32 | 0 kommentarer

Ja nu har det äntligen ramlat två älgar efter ett riktigt bra arbete från Lattja!

Jag var inte med utan har hört allt från killen.

De jagade i lördags. Karl släpper Lattja och hon är lite trång i söket till en början, men det var klent med älgspår också berättade han. Efter en stund drar hon iväg och det står inte på fören det blir upptag 1km bort och det står direkt i upptaget.
Efter 1½ timme lyckas Karl ta sig in på ståndskallet och Lattja får syn på han och rundar honom för att sedan springa tillbaka till busken där hon stod och skällde. Efter det så stod det inte på fören hon kom springandes tillbaka med en ilsken älgko i hasorna, så på 15m fick Karl lov att resa sig upp för att inte bli omkull sprungen och kon kastar då direkt. Karl får syn på en kav bakom henne och skjuter ett skott.
Det far iväg och 500 m senare blir det stopp igen. Där står det 1 timme innan de skjuter den påskjutna kalven. Ko och kalven går iväg i gångstånd rätt i pass där andra kalven åker i backen.
Lattja följer med kon och lyckas få stopp på henne igen 1km bort och där stod hon tills Karl åkte dit och visslade av henne.
Karl berättade att som mest hade hon skällt 120 skall/min. Så hon är rätt tätskällig min fröken

Toka fick följa med fram till en av kalvarna. Karl hade släppt henne vid bilen och hon hade satt upp näsan i vädret och dragit iväg själv 6-700m och sen börjat skälla på den döda kalven innan hon gick fram och naggade den. Han berättade att hon hade stått på älgen, så finns nog lite gry i henne. Få se hur länge till det går att ha henne lös. Men kul att hon visar intresse iaf!

Till helgen kommer pappa och Svea upp och ska jaga, få se om de lyckas hitta någon älg. Finns fortfarande 1 stor och 1 kalv på licensen.

Det var allt för denna gången!

//T


2012-11-08 13:56 | 0 kommentarer

Hej alla!

Som vanligt är det dålig med uppdateringen, men det har varit rätt fullt upp på sistone. Det har varit jakt, jobb, flytt och sjukdom.

Det har jagats tre helger på rad nu. Första helgen var jag upp till Jämtland och jagade. På lördagen fick Lattja tag på ko med kalv och troligen var det en oxe med dom. Hon skällde ståndskall 1.5 timme, men på grund av de skrapiga föret så lyckades jag aldrig komma in på ståndet. Ko och kalven gick i pass där kalven sköts och Lattja for iväg med oxen.
Söndagen så släppte vi Lattja på spår efter ko med kalv då det kommit 5cm nysnö under natten, det blir upptag och går några 100m innan det står stött. Killen fick i uppdrag att smyga fram och se vad de var men tyvärr kunde han inte se om det var en ko eller ensam kalv då den stod rätt dumt till. Innan han smyger fram så frågar han mig hur långt ifrån Lattja står från älgen, 5-10 m svarade jag. När han kom tillbaka berättade han att hon stått 0.5m från älgen och det hördes på hennes skall att hon var taggad som tusan! Men efter 1.5timmes ståndskall så gick det loss. Hon gjorde ett riktigt bra jobb den helgen och matte var mer än nöjd

Helgen därpå var det dags för efterjakt i Venjan. Jag jobbade den helgen så pappa gick med både Lattja och Mimmi. Lördagen hade de inte fått tag på något.
På söndagen så när pappa hade släppt Lattja och Mimmi så hade de dragit iväg som avlöningar och fått upp älg på en gång. Älgarna for över ån två gånger med Lattja efter sig innan de gick i pass, en ko vart det skjutet. Vet inte riktig vart Mimmi var men när pappa går fram till älgen så är både Mimmi och Lattja där men det är bara Lattja som var blöt. Pappa skjutsade hem Lattja efter det då det var -10 grader ute, så hon hade blivit full i is efter badturerna. Hon blir mer och mer tänd för varje släpp tycker jag!

Sen var det dags för sista veckan på jobbet och flytt. Jag har nu flyttat upp till killen i Jämtland, vi bor i Skålan som ligger ca 2 mil från Åsarna mot Ljungdalen. Jag flyttade upp i fredags, jagade älg på lördagen Lattja fick då tag i älg men som for ur marken och på söndag jagade vi hare.

Det här med sjukdom är ju väldigt roligt, eller inte. Har varit dålig ett tag, med lite olika symtomer. Och torsdag innan jag skulle flytta upp så började jag få ont i halsen och det blev bara värre och värre, så i måndags fick jag uppsöka vårdcentralen i Svenstavik och fick då diagnosen Körtelfeber och sjukskriven minst 2v. Det vart början på mitt nya liv det  Så nu sitter jag i lägenheten och tar det lugnt, tittar på tv och film hela dagarna då jag inte får anstränga mig alls. Ingen jakt på minst 2v och det känns ju lite så där, men killen har sagt att han kan ut med Lattja så då är det lugnt.

Kan för övrigt meddela att Lattja fick ett 1a pris på jaktprovet!!  Domaren hade fått i hop till ett 2a pris, men kollegiet hade fått upp det till ett 1a pris på 73poäng! Så nu avslutar vi det här med jaktprov, man ska ju sluta när det går som bäst sägs det ju  Får lägga ner mer tid på lilla Toka istället!

Det vart en längre uppdatering idag. Ha det bra tills vi hörs igen!

//T

«november 2012»
måntisonstorfrelörsön
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Arkiv
2016
2015
2014
2013
2012
 •    November
 •    Oktober
 •    Augusti
 •    Juni
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2011
  2010